: Inicio » Noticies, Portada » Greu sequera a part de la Comunitat Valenciana

Greu sequera en part de la Comunitat Valenciana. El fenomen que ja porta mesos gestant-se, indueix a maximitzar els sistemes de reg així com extremar la prevenció d’incendis.

L’estudi està reproduït íntegrament de la web de l’autor. (disposen d’un enllaç per accedir a més informació)

fuente: cazatormentas.net

Índice de Precipitación Estandarizado, marzo 2014. Crédito: AEMET.

Greu sequera Comunitat Valenciana. Potser passant una mica desapercebuda , la sequera està sent un fenomen molt destacat en la Comunitat Valenciana des de fa mesos , i avui hem volgut destacar en portada de web .

La persistència de situacions d’oest i nord-oest sobre la Península Ibèrica en els últims mesos , i l’absència de situacions de estiguis, amb borrasques mediterrànies i configuracions clàssiques de Depressió Aïllada en Nivells Alts ( DANA ) amb repercussió en aquesta part del país , s’està traduint en una sequera que en algunes zones podria qualificar de sequera històrica .

No hem d’oblidar que la particular configuració orogràfica de la Península , especialment pel que fa a la Comunitat Valenciana es refereix , fa que els fronts nuvolosos que la escombren d’oest a est tinguin escassa o nul · la efectivitat en la regió , ja que són desgastats en el seu avanç i amb prou feines deixen precipitació en arribar , amb un destacat Efecte Foehn .

D’aquesta manera , tot i que els períodes molt secs siguin una carcaterística pròpia del seu clima mediterrani , l’actual episodi de sequera es surt del que es podria considerar normal.

La figura que encapçala aquesta notícia és un clar indicador ; gairebé tota la província de València apareix sota el color vermell, que indica un nivell extremadament sec, en el que va d’ any hidrològic .

Índice de Precipitación Estandarizado, marzo 2014 (1 año). Crédito: AEMET.

Prenent com a període de referència el darrer any, la situació per a tota la Comunitat Valenciana és de molt sec. Digne d’esment és el fet que aquest nivell s’estén per la província de Màlaga i entre Huelva i Sevilla.

Índice de Precipitación Estandarizado, marzo 2014 (2 años). Crédito: AEMET.

Estenent una mica més, últims 2 anys, s’observa fàcilment que la Comunitat Valenciana continua mostrant un índex amb nivells de molt sec, igualment.

El compte de l’Agència Estatal de Meteorologia, Delegació Territorial de la Comunitat Valenciana, publicava ahir interessants gràfiques, molt expressives del que està passant

Porcentaje de la precipitación respecto a lo normal Año Hidrológico 2013 - 2014.

Un mapa molt cridaner que mostra zones en què tan sols s’ha recollit entre un 15 i un 25% de la precipitació normal, en el que va d’any hidrològic 2013-2014.

Precipitación acumulada y anomalía (1 octubre 2013 a 15 abril 2014).

Aquesta gràfica mostra amb més detall el que expressa l’anterior. Així, el màxim exponent el dóna l’observatori de Chiva, amb només 56,6 mm. recollits en el que va d’any hidrològic i que suposa una anomalia de -84%. Dades molt expressius.

Datos del observatorio de Alicante

L’Observatori d’Alacant ta només ha recollit 45 mm. de pluja des de l’1 d’octubre, constituint-se en ¡el valor més baix de la sèrie de 157 anys!

Procentaje de agua disponible en el suelo

Això es tradueix en una enorme sequedat del sòl, expressada en la figura superior.

En definitiva, sequera històrica en algunes zones de la Comunitat Valenciana, i amb un comportament de l’atmosfera que no porta a ser optimista, ja que els models no intueixen encara canvis de tendències que comportin situacions de pluges abundants al Mediterrani Espanyol.

© 2014 Portal de L'Olleria digitalcef.com