: Inicio » Educació i Salut, Portada » La Teleasistencia ofrece ayuda ‘a un botón de distancia’ a 37 usuarios mayores en l’Olleria

Diputación de Valencia, 24 de febrero de 2017

La Teleasistencia ofereix ajuda ‘a un botó de distància’ a 2.474 usuaris majors en les comarques centrals

 

  • Al llarg de 2016, la Diputació de València va donar d’alta 2.236 dispositius nous en tot el territorio i va destinar un pressupost de 2,1 milions a aquest servei que brinda seguretat en la llar a persones majors
  • Els 61 municipis que integren La Costera, La Canal de Navarrés i La Vall d’Albaida compten amb usuaris actius
  • La Diputada de Bienestar Social, Mercedes Berenguer, afirma que l’objectiu del servei és “que les persones majors se senten independents i, al mateix temps, puguen conseguir ajuda immediata en qualsevol moment del dia”

24/febrer/2017. Un total de 2.474 persones majors que viuen soles o estan en situació de dependència compten amb atenció sanitària ‘a un botó de distància’ en els municipis de les comarques de La Costera, La Canal de Navarrés i La Vall d’Albaida gràcies al servei de Teleassistència de la Diputació de València, que permet mantenir l’autosuficiència en la llar a les persones de més edat i en molts casos amb mobilitat reduïda. “Cada etapa de la nostra vida té une necessitats diferents i, quan arribem a certa edat, les limitacions físiques i la inseguretat d’estar sols a casa ens preocupa i també a les nostres famílies i aquest servei es revela com una de les millors opcions per a garantir una major seguretat, així com major independència i tranquil·litat”, assenyala la diputada de Salut, Benestar Social i Educació, Mercedes Berenguer.

De les tres comarques centrals, La Vall d’Albaida és, amb 1.207, la que compta amb un major nombre d’usuaris, seguida de La Costera, amb 915, i La Canal de Navarrés, amb 352. En l’actualitat, el servei arriba als 61 municipis que integren aquestes comarques, de manera que en tots ells hi ha almenys un usuari actiu.

Els dispositius del servei de Teleassistència, que la Diputació ofereix als municipis a través de Atenzia, són uns terminals senzills que s’instal·len en el domicili de les persones sol·licitants, de manera que un transmissor acoblat a la línia telefònica els connecta amb la central. “D’aquesta manera, solament prement un botó, es mobilitzen els recursos sanitaris, socials i/o familiars necessaris per a superar qualsevol obstacle que se’ns plantege en la vida diària”, ressalta Berenguer, per a qui l’objectiu és “que les persones majors se senten independents i, al mateix temps, puguen aconseguir ajuda en qualsevol moment”.

Solament en 2016, l’ens provincial va donar d’alta 2.236 dispositius nous, elevant a 15.592 la xifra global d’usuaris en les comarques valencianes, exceptuant València ciutat. En termes econòmics, la Diputació de València va destinar l’any passat 2,1 milions a aquest servei, que s’acobla a la línia telefònica per a connectar als seus usuaris a una central receptora d’alarmes amb tan sol prémer un botó. D’aquesta manera, els veïns de més de 65 anys que viuen sols o estan convalescents tenen garantida atenció sanitària professional davant qualsevol emergència les 24 hores del dia i els 365 dies de l’any, la qual cosa contribueix a la seua tranquil·litat i una major independència a l’hora de viure en el seu domicili.

Segons explica Esperanza Vidal, directora territorial de l’empresa prestatària del servei,  Atenzia, el 80% dels usuaris són dones, i més de la meitat (60%) tenen edats compreses entre els 80 i els 90 anys. No en va, el perfil majoritari dels usuaris de la Teleassistència és el d’una dona d’entre 75 i 89 anys, generalment vídua, que viu sola i té certes dificultats de mobilitat.

Monitoratge complementari de la llar

En el Centre d’Atenció de Atenzia a València, una vintena de professionals reben les trucades i també les realitzen, segons la situació dels usuaris. A més d’aquest servei bàsic de Teleassistència, l’Àrea de Benestar Social de la Diputació de València completa la seua oferta amb dispositius “perifèrics”, equips que s’instal·len en els domicilis dels usuaris en addició al terminal habitual en funció de les circumstàncies especials de cada persona i que monitoritzen l’entorn per a garantir l’atenció en cas d’emergència.

Aquests dispositius han permès en molts casos evitar situacions de perill, ja que detecten tant l’acció –fum, foc, gas- com la inacció –mancada de moviment o inactivitat- i envien un senyal al terminal de Teleassistència, que entra en contacte amb el centre d’atenció.

“Aqueix valor que comença a ser reconegut de la llar com a espai referent per a un bon envelliment és un element imprescindible perquè la societat aprenga a contemplar als majors com a persones capaces d’organitzar la seua vida mentre segueixen vivint en un entorn conegut i confortable, com és la seua casa”, conclou Mercedes Berenguer

La Vall d’Albaida
TOTAL COMARCA

1.207

%

Agullent

48

4%

Aielo de Malferit

89

7%

Aielo de Rugat

3

0%

Albaida

53

4%

Alfarrasí

11

1%

Atzeneta d”Albaida

7

1%

Bellús

4

0%

Beniatjar

9

1%

Benicolet

15

1%

Benigánim

51

4%

Benissoda

2

0%

Benisuera

2

0%

Bocairent

47

4%

Bufali

6

0%

Bèlgida

12

1%

Carrícola

1

0%

Castelló de Rugat

33

3%

El Palomar

11

1%

Fontanars Dels Alforins

25

2%

Guadasequies

5

0%

L’ Olleria

37

3%

La Pobla Del Duc

62

5%

Llutxent

57

5%

Montaverner

12

1%

Montichelvo

10

1%

Ontinyent

448

37%

Otos

18

1%

Pinet

9

1%

Quatretonda

89

7%

Rugat

0

0%

Ráfol de Salem

5

0%

Salem

20

2%

Sempere

1

0%

Terrateig

5

0%

© 2017 Portal de L'Olleria digitalcef.com