: Inicio » Educació i Salut, Portada » El Campus d’Alcoi de la UPV dissenya una app per a malalts d’Alzheimer.

 

Dissenyen una nova aplicació per ajudar a millorar la qualitat de vida i la rehabilitació de pacients amb Alzheimer

L’aplicació, en la qual treballen investigadors del campus d’Alcoi de la Universitat Politècnica de València, l’Hospital Verge dels Lliris i FISABIO buscar facilitar la rehabilitació funcional del pacient
El passat dia 11, Alcoi va acollir la primera de les proves del projecte, en què es va avaluar la destresa i predisposició de la gent gran per a utilitzar els dispositius mòbils

Investigadors del Campus d’Alcoi de la Universitat Politècnica de València, l’Hospital Verge dels Lliris d’Alcoi i la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana (FISABIO) estan treballant en una nova aplicació informàtica l’objectiu de millorar la qualitat de vida de pacients amb Alzheimer i altres malalties neurodegeneratives. El passat dia 11, la ciutat alacantina va acollir les primeres proves d’avaluació previstes en el desenvolupament del projecte.
L’eina, que està en una primera fase de desenvolupament, recrearà de manera virtual el dia a dia del pacient, i li proposarà exercicis en format de videojoc amb diferents graus de dificultat. Aquests videojocs estaran relacionats amb activitats diàries del pacient, com anar a comprar, tasques domèstiques i altres vinculades a l’alimentació, autocura, etc.
“L’aplicació incorporarà imatges, sons, animacions i gràfics 3D interactius vinculats al dia a dia i entorn dels pacients -per exemple, fotos de familiars o de casa”. El nostre objectiu és ajudar a la seva rehabilitació funcional d’una manera senzilla i entretinguda, amb les noves tecnologies com a aliada “, explica Manuel Llorca, professor del Departament d’Informàtica de Sistemes i Computadors al campus d’Alcoi de la UPV. Des de la app es podrà registrar cada vegada que el pacient utilitzi el dispositiu, per poder dur a terme així un exhaustiu seguiment i control de la seva evolució durant la rehabilitació. Al costat del professor Llorca, completen l’equip de la UPV el professor Jordi Linares, al costat de Jorge Orta, responsable de la programació i Luisa Bravo, encarregada del disseny. A la part mèdica, el projecte està liderat pels doctors José Manuel Moltó (neuròleg de l’Hospital Verge dels Lliris d’Alcoi i investigador de la Fundació per al Foment de la Investigació Sanitària i Biomèdica de la Comunitat Valenciana, FISABIO), i per Jorge Santonja (geriatra). “És important que els nostres pacients treballin funcions senzilles com caminar, pentinar-se, vestir-se o guardar una camisa a l’armari. A través d’aquestes activitats funcionals dels pacients s’exercitaran indirectament destreses com el càlcul, el llenguatge i la memòria “, destaca el Dr. Moltó.
Primera fase i prova d’avaluació
A la primera fase, els investigadors del campus d’Alcoi s’han centrat en el disseny d’exercicis interactius sobre activitats domèstiques del dia a dia dels usuaris, com vestir-se, menjar, dutxar-se, llegir o veure la televisió, entre moltes altres. I tot això relacionant-lo amb l’estació de l’any, la temperatura, l’horari, etc., per treballar tant la memòria, com per animar-los a realitzar activitats diàries.
Segons explica el professor Llorca, per fer aquests exercicis interactius, és necessari poder treballar amb la tablet amb usos com el “clic”, “doble clic”, “arrossegar i deixar anar”, “multitouch”, “seguir una seqüència”, “utilitzar els sensors de la tablet “, etc. Així, el passat dia 11 l’Àgora d’Alcoi va acollir la primera de les proves d’avaluació del projecte, en què prop de 150 persones grans van realitzar un petit test basat en la comprovació de, aquestes capacitats
“Es van realitzar proves a la gent gran no diagnosticades per valorar la seva disposició a poder utilitzar de manera natural els dispositius mòbils i realitzar les tasques de forma independent que es poden generar amb la utilització d’una Tablet. D’aquesta manera, s’assegura que l’aplicació podrà utilitzar o bé pels pacients de manera autònoma o amb l’ajuda de familiars o cuidadors “, destaca Manuel Llorca.
En l’organització de la prova van participar la Fundació per al Desenvolupament de la Investigació de Neurologia a la Comunitat Valenciana, a través del seu president Jose Manuel Moltó, la Regidoria de Polítiques Socials i Igualtat de l’Ajuntament d’Alcoi, la Universitat de València, amb alumnes del grau en Educació Social, el Centre Integrat Públic de Formació Professional de Batoi, amb els alumnes i professors del cicle formatiu d’Atenció a Persones en Situació de Dependència i del Cicle Formatiu d’Animador Sociocultural, cedint també les tablets amb les quals es va realitzar el test. Tot això coordinat pel grup de treball del Campus d’Alcoi de la Universitat Politècnica de València especialitzat en seriu Game, dirigit pel professor Jordi Linares.

© 2015 Portal de L'Olleria digitalcef.com