: Inicio » Cultura i Festes, Portada » Exposició “Joan Roís de Corella i el seu temps” fins el 17 de maig a la biblioteca

La Biblioteca de l’Olleria acull una exposició de l’escriptor Joan Roís de Corella. L’exposició finalitzarà el 17 de maig

Roís de Corella inicia, un recorregut itinerant per més de cinquanta municipis valencians gràcies a l’exposició organitzada per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, amb l’objectiu de recuperar i projectar a la societat valenciana la figura d’este clàssic del segle d’or, elegit per la institució normativa Escriptor de l’Any. A l’Olleria podrem visitar-la a la biblioteca fins el dissabte 17 de maig.

 

La mostra, titulada «El temps i l’espai de Joan Roís de Corella», està formada per dotze panells portàtils, en els quals els visitants tindran al seu abast una visió exhaustiva de la vida, la trajectòria i l’obra d’este cavaller, teòleg i escriptor, nascut a Gandia el 1435 i mort seixanta-dos anys després a la ciutat de València.

La vida literària de Roís de Corella inclou quasi tota la segona meitat del segle XV i, tal com s’explicita en un dels panells de l’exposició dirigida per l’acadèmic Eduard Mira, connecta la collita més lluïda de literats valencians de qualsevol època, com són Ausiàs March, Joanot Martorell, Jaume Roig i sor Isabel de Villena.

La influència de Corella en algunes de les obres més reconegudes dels seus coetanis està ben documentada, com és en el cas del Tirant lo Blanch de Joanot Martorell, i la seua capacitat de persuasió li permeté mantindre correspondència literària amb personatges destacats de l’època, com Carles d’Aragó, príncep de Viana i de Girona.

No menys important fou el seu vessant de cavaller i teòleg, circumstàncies que queden explicitades en l’exposició quan, cap a l’any 1456, Corella és armat cavaller i més tard obté el grau de Mestre en Teologia, matèria que ensenyarà amb càrrec a la ciutat de València, mentre que la seua carrera clerical es limitarà a rebre els ordes menors, suficients, d’altra banda, per a predicar des de la trona.

No obstant això, Corella va conviure maritalment durant anys amb Isabel Martines de Vera, amb la qual tingué dos filles i un fill. Esta versatilitat personal també es veu reflectida en la seua producció literària, que inclou tant obres profanes (Tragèdia de Caldesa o Triomf de les dones) com composicions religioses en què destaca la versió del Vita Christi, de Ludolf de Saxònia (Lo Cartoixà).

Per a Eduard Mira, Roís de Corella és el gran estilista de la llengua del nostre segle d’or, un estilista que podria haver obert el camí a una literatura renaixentista i barroca de gran volada. Però, la pèrdua de protagonisme del Regne de València al si de la monarquia hispànica i el pes polític i social del castellà portaren la literatura en valencià a la decadència.

Material didàctic:

http://www.avl.gva.es/data/colleccions/Col-lecci—Did-ctica-/Joan-Ro-s-de-Corella-i-el-seu-temps/contentDocument/guia_corella.pdf

___________________________________

Biblioteca Pública de l’Olleria

carrer Aurora, 7

46850 L’Olleria

Tel. 962200098

biblioteca@ajuntamentdelolleria.org

http://www.bibliotecaspublicas.es/lolleria

Horari:

Dilluns a divendres. Matí de 10.00h a 13.30h. Vesprada de 16.30h-20.30h.

Dissabte: de 10.30h a 13.00h

http://www.bibliotecaspublicas.es/lolleria/imagenes/horari_biblioteca_hivern_2013.pdf

 

© 2014 Portal de L'Olleria digitalcef.com