: Inicio » Portada, UPV Campus Alcoi » Inaugurada la XIX Setmana de la Ciència del Campus d’Alcoi

Les inscripcions per a la majoria d’activitats continuen obertes en semanaciencia.alcoy.upv.es. Els volcans en la història de la vida’ ha sigut el títol de la conferència inaugural, impartida per Pedro Alfaro

La Sala de Graus de l’Edifici Carbonell ha acollit la inauguració de la XIX Setmana de la Ciència del Campus d’Alcoi de la Universitat Politècnica de València (UPV). Després de la inauguració presidida per José E. Capilla, rector de la UPV, ha impartit la seua conferència Pedro Alfaro García, catedràtic de Geodinàmica Interna del Departament de Ciències de la Terra i del Medi Ambient de la UA. El títol de la conferència ha sigut ‘Els volcans en la història de la vida’.


La Setmana de la Ciència continua fins al divendres 25 de novembre amb diferents conferències i activitats. L’etiqueta oficial per a xarxes socials de l’esdeveniment és #SCAlcoi22. Les inscripcions són totalment gratuïtes en la web oficial semanaciencia.alcoy.upv.es


José E. Capilla, rector de la UPV, ha inaugurat aquest esdeveniment i ha felicitat el campus i a les diferents entitats per l’organització d’aquesta XIX Setmana de la Ciència. El rector ha insistit que és “una de les millors d’Espanya” i ha destacat la “varietat de les contribucions i conferències” al llarg de quasi dues setmanes.


Per la seua part el director del Campus d’Alcoi, Pau Bernabeu, ha insistit que “volem que siga una Setmana de la Ciència més enllà d’Alcoi, que no es quede només dins de la universitat”. A més ha recordat que la Setmana de la Ciència “és una contribució a l’entorn i a la societat que disposen d’una finestra informativa i científica amb veus de primer ordre”.


En representació de la Càtedra ‘Alcoi Ciutat del Coneixement’, ha estat present l’alcalde de l’Ajuntament d’Alcoi, Antonio Francés, qui ha agraït a l’organització el poder gaudir d’aquests ponents de primer nivell. Assegura que, amb aquestes conferències i activitats, “el Campus d’Alcoi compleix amb eixa tercera funció social que és la de difusió de coneixement a tota la societat”.


La Setmana de la Ciència compta amb la col·laboració de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología – Ministerio de Ciencia e Innovación. També col·laboren la Càtedra ‘Alcoi Ciutat del Coneixement’, signada amb l’Ajuntament d’Alcoi; l’Obra Social Caixa Ontinyent i Multiscan *Technologies.


Conferència inaugural


Pedro Alfaro García, catedràtic de Geodinàmica Interna del Departament de Ciències de la Terra i del Medi Ambient de la UA, ha impartit la conferència ‘Els volcans en la història de la vida’. A més, Alfaro és coordinador de Geolodía-Alacant des de l’any 2008.


En la conferència, Alfaro ha mostrat com el nostre planeta no ha deixat ni un instant de refredar-se des que es va formar fa uns 4600 milions d’anys. Una de les manifestacions més evidents d’aquest refredament són les erupcions volcàniques.


El vulcanisme ha tingut una estreta relació amb l’origen i història de la vida. S’ha realitzat un viatge per la història de la Terra, analitzant el paper crucial del vulcanisme en les primeres formes de vida, els esdeveniments d’extinció massiva o de diversificació de la vida i, finalment, en l’evolució de l’ésser humà. En l’última part de la conferència, ha descrit la influència i l’impacte que algunes erupcions han tingut en la història més recent de la nostra espècie. Aquesta visió sistèmica del nostre planeta permetrà integrar la tectònica de plaques, el vulcanisme, el clima, l’evolució de la vida i la història recent de la humanitat.


Programació fins al 25 de novembre de 2022


La inscripció per a la majoria d’activitats continua oberta en semanaciencia.alcoy.upv.es. A excepció del tast arqueològic i la visita al Cabezo Redondo de Villena, totes las  activitats se celebraran en el Saló de Graus ‘Roberto García Payá’, en la 4a planta de l’Edifici Carbonell.


Dimarts 15 de novembre: Conferència de Victoria Camps sobre ‘Llibertat i seguretat en temps i incertesa’


Dimecres 16 de novembre: Conferència de José Capmany sobre ‘Fotònica integrada: una tecnologia sostenible per a la nova economia digital’


Dijous 17 de novembre: Conferència de Marisa Salanova ‘Resiliencia. Com m’alce després de caure?’


Divendres 18 de de novembre: Javier Sampedro i Pere Estupinyà amb ‘Actualitat científica a ritme de Jazz’


Dissabte 19 de novembre: Visita guiada al Jaciment Arqueològic del Cabezo Redondo de Villena amb Mauro S. Hernández


Dilluns 21 de novembre: Monòlegs científics amb Manuel González, Mari Luz Cadis, Sara Cazzoli i Jesús Victorino


Dimarts 22 de novembre: Conferència de Cristina Monge ‘No et sacrifiques pel futur del planeta’


Dimecres 23 de novembre: ‘Tast arqueològic d’us sabors de l’antiguitat romana’ amb Kiko Moya i Ignasi Grau en el Restaurant L’Escaleta


Dijous 24 de novembre: Conferència de Luis Miguel Martínez sobre ‘El cervell il·lusionista’


Divendres 25 de novembre: Conferència de Jerónimo López sobre ‘L’Àrtic i l’Antàrtida com a laboratoris del canvi climàtic. Després de la conferència, la diputada nacional en el Congrés, Patricia Blanquer, clausurarà la Setmana de la Ciència.

© 2022 Portal de L'Olleria digitalcef.com